top of page

Cinema

L'Efecte Fi

Durant aquestes colonies de Girona 2017 dos persones del grup 5 vem decidir anar al museu del cinema, això es el que ens van ensenyar.

​

El cinema va començar amb un principi bàsic, el tractament de la llum. Fa cinc mil anys abans de la nostra era, els xinesos amb les seves ombres explicaven una història amb una pantalla de llum i amb figures de cuir. Aquestes figures eren tractades amb suma cura i només podien ser tocades per els sacerdots, una de les coses més sofisticades de l’època.

Després ens trobem amb un gran buit a l’història on s’han de avançar més de 6.500 anys per seguir avançant en perfeccionar aquest mètode de explicar històries amb la llum. Les llanternes màgiques es van inventar a finals del segle XVIII i agafen el concepte de la projecció de la llum i la milloren: aquestes màquines consistien en col·locar una espelma dins de una capsa i deixar  una obertura per deixar passar la llum i col·locar una sèrie de imatges (dibuixos) invertides en una plataforma rotativa. Això projecta les imatges i fes que estigues normal. Les imatges han de estar invertides per un raó: l'entrar la llum per qualsevol lloc, com que la llum té una trajectòria recta la imatge s’inverteix per simples motius de física. També es va crear altres invents com la càmera fosca, que permetia copiar precisament dibuixos o les vistes òptiques, que eren càmeres que donaven un efecte de amplitud a dibuixos generalment de ciutats.

 

I arribem a les primeres imatges, el naixement de la fotografia, una cosa que, a diferència als mètodes que hem explicat amb anterioritat, encara segueix vigent als dies d’avui com un mètode sòlid d’expressió. Una de les primeres fotografies encara intactes va ser "Vista des de la finestar a Le Gras", i va se feta per Nicéphore  Niepce. Niepce per fer aquesta fotografia va tardar 8 hores i com es pot veure, la qualitat donava molt que desitjar. Com el temps d’exposició per fer una fotografia era molt alta, només es podien fotografiar objectes immòbils.

El soci de Niépce, Daguerre, va millorar la tècnica a 30 minuts i la fotografia es va comercialitzar com un mètode luxós (de un ús de 1 a 2 vegades a la vida), que només es feia servir en dies importants. Encara la gran popularitat de la fotografia, el mètode seguia sent defectuós i encara que les persones podien aguantar quietes, les seves mirades no, per això sempre sortien amb els ulls moguts i/o deformats i s’arreglaven amb pintant-hi a sobre.

 

Amb tota aquesta tecnologia apresa es comencen a desenvolupar les primeres imatges en moviment, les imatges comencen a agafar moviment quan es comencen a posar-se ràpidament una darrere l’altre fent l’efecte fi: quan el teu cervell  no arriba a captar les imatges individualment i les dona una interpretació del moviment, tot això és gairebé cinema encara que no ho aconsegueix, el cinema ha de tenir una exposició de mínim 5 imatges per segon. Marey va ser el primer en intentar-ho fent servir 18 càmeres a la vegada, també es va fer la factoria de Edison, una cosa que era pràcticament cinema on es podien veure imatges en moviment en una caixa encara que no era econòmic perquè era una experiència individual.

 

I ara donem a la experiència cinemàtica definitiva, el cinema tal i com el coneixem. Els Lumiere van ser els inventors de la càmera de cinematografia ergo, el cinema, projeccions en una pantalla gran per a tot el món. Les primeres pel·lícules eren unes projeccions de coses rutinàries que no contenien color més enllà el blanc i el negre, so, talls, ni moviment de càmera. Encara que la gent hi al·lucinava.

Tot això va arribar a George Meliés, un mag francès que es va comprar una càmera i va començar a gravar els seus espectacles de teatre encara que no va passar molt temps fins que va començar a experimentar amb efectes i talls, en aquell moment va aconseguir fer coses que cap humà havia pogut fer amb talls i sobreexposant gravacions. Actualment es considera el precursors dels efectes especials i el primer gran cineasta.  

​

La veritat es que aquest taller va ser sumament interessant i ens va fer aprndre moltes coses que no saviem fins ara,teniem un fantàsitc guia i una fantàstic museu.

​

​

​

P6060135
P6060146
P6060156
P6060159
P6060172
bottom of page