top of page

Girona Jueva

Els sefardís, eren jueus que vivien en la península ibèrica, dits així ja que ells a la península la diuen Sefarad. Vivien en petits carrers, on a les cases tenien una Metsusa, que protegeix la casa i la família (portaven pergamins amb la paraula de Jahvé).
Tradicions:

La Torah és un dels llibres sagrats dels jueus, que pels cristians seria l'Antic Testament, que conté els següents llibres:
-El Bereshit- Gènesis.
-El Shemot- Èxode.
-Vayikrá- Levític.
-Bemidbar- Nombres.
La Torah es llegeix tots els dies en la Sinagoga (església).

El xabat, és un dia de descans pels jueus, es celebra cada setmana. El divendres a la tarda es compra molt menjar, per fer un àpat a la nit, el preparen per la tarda ja que quan es pon el sol no es pot fer res. Abans de començar l'apat es llegeixen unes oracions, i es passa una copa de vi, per que begui un glop tothom, començant per les dones. Al dia següent no es pot menjar, ni cuinar res, no es pot fer res fins que no es torni a pondre el sol.

El Pesaj, és la pasqua jueva, llegeixen i celebren el Xemot. Els Agadars són llibres il·lustrats, que es llegeixen en aquesta festa.

4 ritus molt importants:
-Brit Millah, és el ritus de naixement, després de 8 dies d'haver nascut et fan la circumcisió, ja que Jahvé, li diu a Abraham que li talli el prepuci a tots els seus descendents.
-Bar-Mitzva, ritual d'adolescència, consisteix en llegir una part de la Torah. I fer una festa, ja que religiosament parlant ja són majors d'edat..
-Ketuvà, ritual del casament, La visió jueva del casament és que la parella no només s'uneix sota la jupa, sinó que es reuneix. La parella comparteix una mateixa ànima que, en nèixer, es divideix en dos, i en casar-se torna a reunir-se. En altres paraules, els dos són parts incompletes d'una unitat fins al moment de retrobar-se en matrimoni.

-El ritus de mort, s'enterren a terra i sobre una làpida amb inscrits hebreus. S'enterren al terra ja que Jahvé va dir que de la terra som i a la terra tornem.

A què es dedicaven?
-Hi havia gent que es dedicava a estudiar la Torah i a partir d'aquesta crear lleis, eren els tabala. Girona va ser coneguda com la mare de la cultura d'Israel, gràcies a ells, van crear una escola, Mosher va ser uns dels grans contribuients a la història d'Israel.

-També eren molt bons en ciència i van contribuir en la tecnologia marítima. Van crear els mapes de cresques ( Atles de tot el món, basaven en informació que els hi donaven els marines).

-També eren els banquers d'aquella època, per una raó molt senzilla: eran el que se'ls permetia fer i el que ningú volia fer en una societat que pels seus plantejaments religiosos estigmatitzava el prèstec de diners a rèdit. Amb aquest paper, no obstant això, els jueus es van convertir en els finançadors de reis i notables i van arribar a ser protagonistes del món dels negocis amb uns postulats que cobren vigència en els nostres dies i que poden ser molt útils a l'hora de sortir de l'actual crisi econòmica internacional.

Entrant a Època Medieval, en Girona:

-S.IX, al 890 arriben 25 famílies de Besalú a Girona, i creen 1 sinagoga
-S.XII, apareix el call jueu, i apareixen documents que diuen que hi ha un Algama (persones encarregades de què els jueus tinguin tot el que necessitin, acord a la llei jueva).
-S.XIII, moment de màxima esplendor a Catalunya i també pels jueus van arribar a ver-hi fins a 300 famílies, ja que a Jaume I l'interessava que hi haguessin més jueus.
-S.XIV, call segueix creixent però les coses començen a anar malament, ja que la societat els culpava de tot el que passava.
-S.XV, rei emmurallen el call per protegir el jueus, però al 1492 són perseguits per la inquisició, i els que no es convertien al cristianisme el mataven.

La sinagoga
df09e515-8707-4bc0-87e3-6dc4567c7a9d
fee435ee-3120-40de-a847-14c043cc8602
a525f3de-d6cb-432e-97fd-923e358daa13
bda42c96-f4e3-4be2-bc3e-67c18b1aa63e
e97c3a78-59c8-45ec-91bd-4b93248d9e72
bottom of page